Ditahan administrasi (Israel)



Ditahan administrasi ngarupakeun ukuran tina wangenan kabebasan individu dilarapkeun pikeun alesan kaamanan. Dina nurun of Israel ukuran ieu dumasar kana Hukum dina otoritas dina kaayaan darurat) enacted dina taun salila british amanat Palestina, jeung diralat di. Dina taun nu Knesset dina pleno sidang, ngondang Panitia pikeun Konstitusi, Hukum jeung Kaadilan pikeun nyiapkeun hiji bil pikeun nyabut ditahan administrasi dina dasar palanggaran demokratis prinsip. Norma teu acan diralat jeung masih dina gaya. Nurutkeun B’tselem, nu Centre, israél informasi hak asasi manusa dina wewengkon dikawasaan, nu nyabut ieu teu mungkin salaku panerapan dilayanan salaku dasar hukum pikeun pamaréntah militer nu ieu dina gaya for arab warga Israil. Nagara ditahan administrasi dipaké utamana dina kasus dimana clues disadiakeun diwangun tina inpo diala ku cara maké ladenan rusiah (utamana Shin Bet), sarta dina kasus dimana a trial public bisa ngadeteksi informasi dianggap jadi hiji kaamanan ku pasukan israél. Hal ieu utamana dilarapkeun pikeun dugaan militan pro-paléstina sarta maranéhanana accomplices, jeung ieu ogé dilarapkeun ka israél warga (contona, di handap ieu nu pembunuhan Yitzhak Rabin). Mentri pertahanan boga wewenang mutuskeun detentions administratif pikeun periode dina kaleuwihan tina genep bulan lamun ngarasa yén aya hiji ragionevele kamungkinan nu matuh bakal ngabahayakeun kaamanan nasional.

Ukuran ditahan administrasi bisa jadi banding di pangadilan district jeung, lamun ditampik, ka nu agung court of Israel. Kec pangadilan bisa nyabut ditahan lamun percaya yén ukuran saperti ditumpukeun keur alesan béda ku kaamanan nasional (saperti biasa kejahatan, kajadian, jsb). Umum dina pangawasan bener penegak hukum perenahna jeung Departemen kaadilan. Di bank jabar jeung di Jalur Gaza, unggal komandan tentara bisa ngaluarkeun hiji order ditahan administrasi, nu bisa di banding lokal pangadilan militér jeung, lamun nolak, ka mahkamah agung. Ogé dina kasus ieu, order valid salila genep bulan tapi bisa jadi renewed salamina ku otoritas. Israel dumasar kana pamakéan ditahan administrasi dina wewengkon dikawasaan pasal Kaopat Jenéwa Convention nu sarikat,»lamun occupying Daya ngemutan eta perlu, pikeun imperatif alesan kaamanan, pikeun nyokot ukuran kaamanan ka arah ditangtayungan jalma, eta bisa jadi di paling maksa kapaksa karésidénan atawa lumangsungna ka maranéhanana internment.». Tapi, nurutkeun wakil-présidén Déwan éropa, Luisa Morgantini,»nu ditahan administrasi anu diidinan ku hukum internasional, tapi ngan jeung parna larangan pikeun anak aplikasi, guna nyegah bahaya pikeun kaamanan nasional digambarkeun ku nu tangtu individu. Israel geus kitu, kungsi husus kriteria nu tangtu konsep ‘kaamanan nasional’. Ku alatan éta, pamakéan ditahan administrasi ngalanggar larangan disadiakeun ku hukum internasional». Nurutkeun laporan Pbb special rapporteur John Dugard,»saprak, maranéhanana geus ditawan leuwih ti.

paléstina

Ayeuna di israél bui aya di sadaya kira-kira. tahanan, kaasup minors, awewe, opat puluh opat anggota Badan Législatif Council, jeung kira-kira dalapan ratus urang di ditahan administrasi». Salapan bulan juli, Pupuhu-di-kantor déwan éropa, Jean-Pierre Jouyet, nyatakeun yén»the Council asup dina Israel migawe signifikan inisiatif, hususna salaku prioritas ngabebaskeun awewe, barudak, jeung wawakil rutin kapilih, anu aya di panjara atawa dina ditahan administrasi»